ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Λίγα λόγια δια τον Δήμο

Η Οργάνωση του Δημαρχείου

Εξυπηρέτηση του Πολίτη

ΔΕΠΟΚΑ-ΚΑΠΗ

Πολιτιστικά. Αθλητικά, Εκπαίδευση, Εκδόσεις.................

Τα έργα που έγιναν, τα έργα που θα γίνουν

Δελτία Τύπου, Προκηρύξεις, Προγράμματα Χρηματοδοτήσεων.......

Ελειός-Πρόννοι.....Ζωή, Φύση, Πολιτισμός, Εκδηλώσεις,....

Χάρτες,Παραλίες,Αξιοθέατα, Συγκοινωνίες,Πληροφορίες....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Web Design

  ΚΑΤΕΛΕΙΟΣ-ΠΟΡΟΣ-ΣΚΑΛΑ ......Διαλέξτε τον Τουριστικό σας προορισμό Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
     

     

Δελτίο Τύπου Δήμου Ελειού - Πρόννων της 29/12/2000
Θέμα : Συμμετοχής στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων

 

Ο Δήμος Ελειού-Πρόννων Κεφαλληνίας με την υπ.αριθ. 148/2000 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετέχει στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-45.

Όπως είναι γνωστό το Δημοτικό Διαμέρισμα Αργινίων του Δήμου Ελειού-Πρόννων έχει χαρακτηριστεί Μαρτυρικό Χωριό με το υπ.αριθ. 399 Π.Δ. Φ.Ε.Κ- Τεύχος Α-277/16-12-1998.

Στο Δίκτυο συμμετέχουν 43 Δήμοι από ολόκληρη την τη χώρα και μεταξύ αυτών οι Δήμοι Καλαβρύτων, Κανδάνου Κρήτης,Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Δίστομου Βοιωτίας, Νικαίας Αττικής, Βιάνου Κρήτης, Παραμυθιάς Θεσπρωτίας,Δοξάτου Δράμας, Βερμίου Κοζάνης καθώς και άλλοι ιστορικοί Δήμοι της χώρας μας.

Ο Δήμος Ελειού-Πρόννων είναι ο μοναδικός Νησιωτικός Δήμος που συμμετέχει στο Δίκτυο.

Στην πρώτη τακτική καταστατική συνέλευση εκπροσώπων του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος περιόδου 1940-1945 ,που έγινε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2000 στη Μαθητική Εστία Καλαβρύτων, συμμετείχε ο Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων κ. Ζαπάντης Ανδρέας καθώς και οι κ. Μπάλας Διονύσιος και Μπάλας Αριστοτέλης Εκπρόσωπος του Τοπικού Συμβουλίου Αργινίων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα ο κ.Γλέζος Μανόλης Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Πριόβολος Βασίλης (Καπετάν Ερμής),Μαχαίρας Ευάγγελος Πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ.α.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-45 με διακριτικό τίτλο "Ελληνικά Ολοκαυτώματα".

Σκοποί του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων-Χωριών της Ελλάδος είναι:

  • Η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για τη λήψη και εφαρμογή μέτρων και προγραμμάτων για τη διατήρηση άσβεστης της ιστορικής μνήμης του Ελληνικού λαού και της καταξίωσης των αγωνισθέντων, σφαγιασθέντων, εκτελεσθέντων ,διωχθέντων, φυλακισθέντων, μαρτυρησάντων, βασανισθέντων κατοίκων των πόλεων και των χωριών τους κατά της Γερμανικής Κατοχής της περιόδου 1940-1944.

  • Η προώθηση των αδελφοποιήσεων μεταξύ τους και η δημιουργία μονίμου δικτύου συνεργασίας και διασύνδεσης μεταξύ των μαρτυρικών περιοχών , αλλά και μεταξύ αυτών και αντιστοίχων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια βαρβαρότητα και καταστροφή , για την κοινή και αποδοτικότερη διερεύνηση της ιστορίας , την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών κλπ.

  • Η αναζήτηση και διεκδίκηση των εύλογων, δίκαιων και πλήρων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν σε ανθρώπους , υποδομές και περιουσίες.

  • Η συνεργασία και ο συντονισμός αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με άλλους τοπικούς φορείς ( επιστημονικά σωματεία, πολιτιστικούς οργανισμούς και συλλόγους , ενώσεις παλαιών πολεμιστών, θυμάτων, αναπήρων και αντιστασιακών , συλλογικούς φορείς, κ.λ.π.)

  • Η διεξαγωγή στις συμμετέχουσες περιοχές ποικίλων εκδηλώσεων με συνέδρια, συνδιασκέψεις, εκθέσεις, ημερίδες, ομιλίες, συναντήσεις και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την αναζήτηση, την έρευνα και την προβολή της ιστορικής αυτής περιόδου.

  • Η ανέγερση κοινού μνημείου εθνικής αντίστασης, η συγκρότηση ιστορικού αρχείου, η συνεχής προβολή με έντυπα και εκδόσεις.

  • Η πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση των περιοχών τους καθώς και η ανάληψη της διαχείρισης και η γενικότερη υποστήριξη Εθνικών ή Κοινοτικών μέτρων και προγραμμάτων που θα αναφέρονται σε αυτές τις περιοχές , προς θεραπεία των πληγμάτων που υπέστησαν.

  • Η συντήρηση και η ενίσχυση των απαραιτήτων βασικών ή συμπληρωματικών πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών υποδομών.

  • Ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης συνολικά για τις πληγείσες περιοχές, αλλά και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για κάθε μια από αυτές, με γνώμονα την οικονομική και κοινωνική διάσταση των προβλημάτων και τις τοπικές ανάγκες και προσανατολισμούς , όπως καθορίζονται από την Εθνική και Κοινοτική περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική.

  • Η εξασφάλιση επαρκών πόρων για τις πληγείσες περιοχές από τα προγράμματα τόσο του Εθνικού και Περιφερειακού σκέλους του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000-2006.

  • Η διεξαγωγή κάθε άλλης δραστηριότητας που δεν περιγράφεται ανωτέρω και που συμβάλει στη αποκατάσταση , επιβίωση και ανάπτυξη των συμμετεχουσών περιοχών.

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2000 οι εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετείχαν στη συνάντηση έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για την τραγική επέτειο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.

Στις εκδηλώσεις κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Γλύκατζη-'Αρβελερ Πρύτανης, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης με θέμα: "Στη μνήμη του Μαρτυρίου των Καλαβρύτων".

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κ.Στεφανόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Κ.Παπαϊωάννου Μιλτιάδης,οι πρέσβεις Η.Π.Α. και Γερμανίας, πολλοί βουλευτές, Δήμαρχοι της περιοχής κ.α.

Έδρα του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-45 ορίστηκε η πόλη των Καλαβρύτων ενώ οι τακτικές συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στους Δήμους που συμμετέχουν στο Δίκτυο.


Copyright © 2002, Δήμος Ελειού-Πρόννων