ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Λίγα λόγια δια τον Δήμο

Η Οργάνωση του Δημαρχείου

Εξυπηρέτηση του Πολίτη

ΔΕΠΟΚΑ-ΚΑΠΗ

Πολιτιστικά. Αθλητικά, Εκπαίδευση, Εκδόσεις.................

Τα έργα που έγιναν, τα έργα που θα γίνουν

Δελτία Τύπου, Προκηρύξεις, Προγράμματα Χρηματοδοτήσεων.......

Ελειός-Πρόννοι.....Ζωή, Φύση, Πολιτισμός, Εκδηλώσεις,....

Χάρτες,Παραλίες,Αξιοθέατα, Συγκοινωνίες,Πληροφορίες....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Web Design

  ΚΑΤΕΛΕΙΟΣ-ΠΟΡΟΣ-ΣΚΑΛΑ ......Διαλέξτε τον Τουριστικό σας προορισμό Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
     

     

Δελτίο Τύπου Δήμου Ελειού - Πρόννων της 22/05/2001
Θέμα :
Εκδήλωση για την 137η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου

 


Μία ξεχωριστή σε ποιότητα και συμμετοχή εκδήλωση για την 137η Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα παρουσίασε την Δευτέρα το βράδυ στο Ανοικτό Θέατρο του Πόρου ο Δήμος Ελειού-Πρόννων. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Ύμνο εις την Ελευθερία. Συνεχίστηκε με χαιρετισμό του 
Δημάρχου Ελειού-Πρόννων κ.Ζαπάντη Ανδρέα ο οποίος είπε τα εξής:
«Ο Δήμος Ελειού-Πρόννων εορτάζει με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα την Επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα με εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της Ένωσης. Το πρωί πραγματοποιήθηκαν στη Σκάλα στον τόπο της εξέγερσης των αγροτών της περιοχής μας το 1849 ενάντια στη Βρετανική εξουσία και στους ντόπιους συνεργάτες της που αποτέλεσε καταλυτικό στοιχείο στην επίμονη προσπάθεια των κατοίκων της Επτανήσου για την πορεία προς την Ένωση .

Απόψε εδώ στο Ανοικτό Θέατρο Πόρου πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή πολιτιστικών συγκροτημάτων. Εμφανίζεται η χορωδία των αδελφών Καραβιώτη που ξεκίνησε με τον Εθνικό Ύμνο και θα συνεχίσει μετά με τραγούδια αφιερωμένα 
στους αγωνιστές της Ένωσης. Τα χορευτικά συγκροτήματα Σκάλας-Πρόννησος Πόρου - Πάστρας και το χορευτικό συγκρότημα «Χαρίλαος Τσιγώνιας» της Ιθάκης που φιλοξενούμε θα παρουσιάσουν χορούς από όλα τα Επτάνησα.. Είναι μια συμβολική ενέργεια αφιερωμένη στο πνεύμα της Ημέρας , χαρακτηριστική της κοινής ιστορικής διαδρομής που ακολούθησαν τα Ιόνια Νησιά. Η πορεία τους καθορίστηκε από τη γεωγραφική τους θέση που είχε πάντοτε εξαιρετική σημασία για στρατηγικούς λόγους για όλε τις μεγάλες δυνάμεις της κάθε εποχής. Η μοίρα τους δεμένη πάντα με τη μοίρα του ελληνισμού καταφύγιο πολλές φορές για όλους εκείνους τους διωγμένους και κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις κατακτήσεις στον Ελληνικό χώρο. Φράγκοι, Βενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι και Τούρκοι και τέλος Άγγλοι διαδέχονται ο 
ένας τον άλλο και ελέγχουν τον στρατηγικό χώρο των Ιονίων Νησιών . Οι κάτοικοι απείθαρχοι, υπερήφανοι και ελεύθεροι αντιτάσσονται συνεχώς σε κάθε ντόπιο και ξένο δυνάστη. Οι επαναστατικές δραστηριότητες, οι εξεγέρσεις, διαδέχονται η μία την άλλη και η περιοχή μας και οι κάτοικοι της διαδραματίζουν το δικό τους ρόλο. 

Ο καθηγητής κ.Γεράσιμος Πεντόγαλος παρουσιάζει απόψε την ομιλία του «Ελειός - Πρόννοι .Η Αέναος Εξέγερση».Τον ευχαριστούμε για την παρουσίαση που πρόκειται να κάνει απόψε εδώ, για την προσφορά του στην έρευνα και στις εκδηλώσεις για την παρουσίαση και την αποτίμηση της σημασίας των γεγονότων πριν την Ένωση. Με την πολύτιμη συμβολή της συζύγου του επίσης κας Ζαπάντη και του ίδιου έγινε δυνατό να οργανωθούν και να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης αλλά και έρευνας για την εξέγερση της περιοχής μας του 1849. Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών και ιστορικών ερευνητών έγινε δυνατή η παρουσίαση νέων στοιχείων και τεκμηριωμένης έρευνας που αναδεικνύει ένα ιστορικό γεγονός και υπογραμμίζουν την καταλυτική σημασία του με πολλαπλές επιπτώσεις στην πορεία προς την Ένωση. Αυτή η επίπονη και συστηματική δραστηριότητα οδήγησε στην έκδοση ενός τόμου με τις αντίστοιχες παρουσιάσεις. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και ένα δεύτερο τόμο με νεώτερη έρευνα και παρουσιάσεις. Παράλληλα η συγγραφή της ιστορίας της περιοχής μας αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί χρόνο και μόχθο αλλά ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία και σε αυτή την πρόκληση. 

Ο μακρύς κατάλογος των εκτελεσμένων που διαβάστηκε το πρωί, οι περισσότεροι από χωριά της περιοχής , επιβεβαιώνει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Επέτειος , τη σπουδαιότητα των γεγονότων πριν την πολύτιμη συνεισφορά στην Εθνική Υπόθεση της περιοχής μας. Ο σεβασμός στη μνήμη των αγωνιστών της Ένωσης , στην ένδοξη θυσία τους απαιτεί να αναδεικνύεται κάθε φορά με τον εναργέστερο τρόπο η πραγματική διάσταση των γεγονότων και οι συνέπειες τους. Οι επαναστατικές δραστηριότητες, οι εξεγέρσεις, τα βίαια μέτρα που 
ακολουθούν και η αιματηρή καταστολή τους, η δημοσιότητα που λαμβάνουν τα γεγονότα στον Ευρωπαϊκό τύπο της εποχής, η δύσκολη θέση στην οποία περιέρχεται η Βρετανική κυβέρνηση και οι συζητήσεις στο Βρετανικό κοινοβούλιο , το φούντωμα του Εθνικού και Ριζοσπαστικού Κινήματος που ακολουθεί και η ανησυχία για απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγούν στην αναζήτηση πολιτικής λύσης με δεδομένο ότι η παρουσία ξένου δυνάστη δεν έχει πλέον μέλλον στα Ιόνια Νησιά. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από τον έκτακτο απεσταλμένο της Βρετανικής κυβέρνησης Γλάδστωνα που αποστέλλεται τότε στα νησιά μας. Ο ηγέτης της εξέγερσης του 1849 παπά-Νοδάρος ή παπά-Ληστής αναδεικνύεται σε μορφή που 
προσλαμβάνει διαστάσεις θρύλου και γίνεται τραγούδι στα χείλη του λαού. Το αίτημα για «Ένωση» συμπυκνώνει τελικά και εκφράζει επιδιώξεις όχι αποκλειστικά και μόνο Εθνικής αλλά και κοινωνικής αποκατάστασης για τα λαϊκά στρώματα και τους καταπιεσμένους αγρότες. Ο μακρύς κατάλογος των πρωταγωνιστών της εξέγερσης του 1849 περιλαμβάνει αγρότες από κάθε γωνιά της περιοχή μας που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με τις επιδιώξεις μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας. Το ελεύθερο και ανυπότακτο πνεύμα τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη που αποτυπώνεται στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και καθοδηγεί τις επόμενες γενιές .Αποτελεί χρέος όλων μας πλέον να τιμάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Εθνική Επέτειο 
,τη μνήμη των αγωνιστών της Ένωσης .Η ιστορία μας , ο πολιτισμός μας αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της Εθνικής μας ταυτότητας. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουμε και προβάλουμε στη σημερινή εκδήλωση.
Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας στην αποψινή εκδήλωση εδώ στο Ανοικτό Θέατρο Πόρου που εκφράζει τη θέλησή μας σύμφωνα με το πνεύμα της Εθνικής Επετείου να συνεχίσουμε όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε με σεβασμό στην ιστορία και τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας , να προχωρήσουμε μπροστά να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Σας ευχαριστούμε όλους». 
Ακολούθησε ομιλία του ιστορικού-καθηγητή πανεπιστημίου κ.Γεράσιμου Πεντόγαλου με θέμα «Ελειός - Πρόννοι. Η Αέναος Εξέγερση», στην οποία ανέπτυξε την στάση των ανθρώπων της περιοχής μας μέσα στο χρόνο στις διάφορες μορφές δεσποτείας , τυραννίας και σε οποιαδήποτε μορφή κυριαρχίας. 
Τα χορευτικά συγκροτήματα «Πρόννησος» Πόρου, Σκάλας , «Χαρίλαος Τσιγώνιας» Ιθάκης ,και Πάστρας ενθουσίασαν παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς των Επτανήσων με την χαρακτηριστική ενδυμασία κάθε νησιού .
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την χορωδία των αδελφών Καραβιώτη που ερμήνευσε με τρόπο μοναδικό τραγούδια της εποχής των αγωνιστών της Ένωσης αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Σπυρίδων , ο αντινομάρχης Κεφαλληνίας κ.Σπύρος Μοσχόπουλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος κ.Δημήτρης Μαντζουράτος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης κ.Σπύρος Σπαθής. 


Copyright © 2002, Δήμος Ελειού-Πρόννων