ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΙΟΥ-ΠΡΟΝΝΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Λίγα λόγια δια τον Δήμο

Η Οργάνωση του Δημαρχείου

Εξυπηρέτηση του Πολίτη

ΔΕΠΟΚΑ-ΚΑΠΗ

Πολιτιστικά. Αθλητικά, Εκπαίδευση, Εκδόσεις.................

Τα έργα που έγιναν, τα έργα που θα γίνουν

Δελτία Τύπου, Προκηρύξεις, Προγράμματα Χρηματοδοτήσεων.......

Ελειός-Πρόννοι.....Ζωή, Φύση, Πολιτισμός, Εκδηλώσεις,....

Χάρτες,Παραλίες,Αξιοθέατα, Συγκοινωνίες,Πληροφορίες....


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 Web Design

  ΚΑΤΕΛΕΙΟΣ-ΠΟΡΟΣ-ΣΚΑΛΑ ......Διαλέξτε τον Τουριστικό σας προορισμό Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα
     

     

Δελτίο Τύπου Δήμου Ελειού - Πρόννων της 06/08/2001
Θέμα : Περιήγηση
στον Αρχαιολογικό Χώρο του Σπηλαίου της Δράκαινας

 

Με την παρουσία δημοσιογράφων την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001 , έγινε περιήγηση στον σπουδαίο Αρχαιολογικό Χώρο του Σπηλαίου της Δράκαινας, στο επιβλητικό φαράγγι του Πόρου. Mετά την ξενάγηση στον χώρο των ανασκαφών από την Αρχαιολόγο-Προϊστοριολόγο Δρ Γεωργία Στρατούλη και με την παρουσία του Δημάρχου Ελειού-Πρόννων κ.Ανδρέα Ζαπάντη, ακολουθήσε παρουσίαση των ευρημάτων και της επεξεργασίας τους στο Εκθεσιακό Κέντρο Πόρου.

Η ανασκαφική διερεύνηση της ενδιαφέρουσας ιστορίας του Σπηλαίου Δράκαινα, στη ΝΔ, απόκρημνη πλευρά του φαραγγιού στον Πόρο της Κεφαλονιάς, συνεχίστηκε φέτος για όγδοη χρονιά από 2 Ιουλίου μέχρι και 3 Αυγούστου. 
Η πραγματοποίηση αυτού του ερευνητικού προγράμματος από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού έγινε για μια ακόμη φορά δυνατή χάρη στην αμέριστη ηθική και οικονομική υποστήριξη του Δήμου Ελειού-Πρόννων.

Το συντονισμό και επίβλεψη των ανασκαφικών και άλλων εργασιών είχαν οι αρχαιολόγοι του ΥΠ.ΠΟ. Μιράντα Χατζιώτη και Δρ Γεωργία Στρατούλη. Στην πολυμελή ερευνητική ομάδα συμμετείχαν η αρχαιολόγος-αρχαιοβοτανολόγος Δρ Ανάγια Σαρπάκη, οι αρχαιολόγοι Ξένια Έλληνα και Πηνελόπη Τριανταφυλλίδη, ο γεωλόγος Δρ Β. Γιαννόπουλος και ο γεωλόγος-ιζηματολόγος Δρ Π. Καρκάνας, ο αγρονόμος-τοπογράφος Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου, η συντηρήτρια Παναγιώτα Γκιώνη, ο σχεδιαστής Τηλέμαχος Βάϊλας, 11 φοιτητές των τμημάτων Ιστορίας-Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας (7), Αθηνών (3) και Ιωαννίνων (1) και επταμελές συνεργείο εργατικού προσωπικού από το Δήμο Ελειού-Προννων.

Η επέκταση των ανασκαφικών εργασιών είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη επίχωσης με ενδιαφέροντα κατάλοιπα (π.χ. ειδώλια και αγγεία) άσκησης και λατρείας στον ιερό χώρο του σπηλαίου που κατά τους ιστορικούς χρόνους (αρχές 6ου μέχρι αρχές 2ου π.Χ. αι.) ήταν αφιερωμένος, βάσει και επιγραφικής μαρτυρίας, στις Νύμφες.

Εξίσου ενδιαφέρουσα υπήρξε η συνέχιση της αποκάλυψης τμημάτων της πλούσιας προϊστορικής επίχωσης (μέσα 6ης μέχρι αρχές 3ης χιλιετίας π.Χ.) του σπηλαίου. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως επάλληλες επιφάνειες χρήσης-δάπεδα, προϊόντα επεξεργασίας και επίστρωσης επιλεγμένου υλικού (μάργα) με προέλευση γειτονική προς το σπήλαιο περιοχή, εστίες ποικίλης χρήσης με ζωικά και φυτικά υπολείμματα διατροφής, πολλά θραύσματα πήλινων αγγείων παρασκευής, κατανάλωσης και αποθήκευσης της τροφής, καθώς και διακοσμημένα σκεύη ειδικής χρήσης, λίθινα εργαλεία (μυλόλιθοι, τριπτήρες, κρουστήρες, αιχμές βελών και λεπίδες από πυριτόλιθο και σπάνια από οψιανό με προέλευση το κυκλαδίτικο νησί της Μήλου) και κοσμήματα (π.χ. χάντρες από όστρεο, πέτρα και οστό).

Επίσης, για πρώτη φορά σε ανασκαφές στα Ιόνια συμπεριλαμβάνεται από φέτος ένα αρχαιοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα στη Δράκαινα με σκοπό να διερευνηθούν θέματα αρχαίας χλωρίδας και πανίδας, συγκεκριμένα ποια ήταν η διατροφή των χρηστών του σπηλαίου και πως οργανώνονταν οι γεωργικο-κτηνοτροφικές εργασίες και οι τρoφοσυλλεκτικές δραστηριότητες (π.χ. κυνήγι, αλιεία).

Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμος Ελειού-Πρόννων μετά τα εξαιρετικά ευρήματα των ανασκαφών από το Σπήλαιο της Δράκαινας συνεχίζουν με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τη συνεργασία τους.

Το Σπήλαιο της Δράκαινας αποτελεί έναν εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο με σημαντική συμβολή στην ιστορία της Κεφαλονιάς και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας.


Copyright © 2002, Δήμος Ελειού-Πρόννων