59η Απόφαση 2004, Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ελειού - Πρόννων

Aπόσπασμα από τα πρακτικά της 10ης συνεδρίασης της 10ης   Ιουνίου  2004.

Αριθ. Απόφασης 59/2004
Περίληψη
: Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Συμβουλευτικής  Επιτροπής για τη διενέργεια συνεδρίων και λοιπών   Πολιτιστικών δράσεων του Δήμου για το ιστορικό και πολιτιστικό συνέδριο του 2005.

Στην Πάστρα και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 10η Ιουνίου του έτους 2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 μ.μ. ήλθε σε  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ελειού-Πρόννων μετά από την 2602/3-6-2004 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που επιδόθηκε σε καθένα από τους συμβούλους  σύμφωνα με τα άρθρα 108,109,110  του Δ.Κ.Κ., Π.Δ.410/95. Και αφού  διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 15 μελών ευρέθηκαν   παρόντα  10 ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ      ΑΠΟΝΤΕΣ
   
1. Γαβριελάτος Ιωάννης 1. Γαβριελάτος Αργύριος
2. Λευκαδίτης Μιχαήλ 2. Κουρκουμέλης Ελευθέριος
3. Γιαννάκης Αριστείδης 3.  Μανέντης Σπυρίδων
4. Σιμωτάς Παναγής 4. Τσιμάρας Άγγελος
5. Σιμωτάς Νικόλαος 5. Κρητικός Γεράσιμος
6. Σολωμός Σπυρονικόλαος   
7. Τραυλός Σταύρος  
8. Χιόνης Ανδρέας  
9. Ζαπάντης Ανδρέας   
10. Σταθάτος Γεράσιμος  

Καθώς και ο Πάρεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρκόπουλου Παντελειός Γεράσιμος. 

Στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης προσήλθε ο Δημοτικός Σύμβουλος Τσιμάρας Άγγελος. 

Στο 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης προσήλθε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κρητικός Γεράσιμος.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος  Ελειού-Πρόννων κ.Μεταξάς - Αγγελετάτος Γεράσιμος.

Καθώς και ο Πάρεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρκόπουλου Παντελειός Γεράσιμος. 

Ο καθηγητής κ. Πεντόγαλος Γεράσιμος  εισηγούμενος το  4ο    θέμα της ημερήσιας διάταξης εξέθεσε ότι:

Το Συνέδριο θα μας επιτρέψει να προβάλλουμε τα χαρακτηριστικά και τα επιτεύγματα του τόπου μας, στα γράμματα, στην ιστορία του και στη λαογραφία του στα πλαίσια ενός συνεδρίου το οποίο και ντόρο τουριστικό θα κάνει αλλά και θετική συμβολή θα έχει στη συγκέντρωση στοιχείων γύρω από θέματα του πολιτισμού. Ένα συνέδριο το οποίο θα έχει τον τίτλο Συνέδριο για τα  γράμματα, την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής Πρόννων, όπως διαχρονικά ορίζεται η περιοχή που καλύπτει τώρα ο τωρινός Δήμος Ελειού-Πρόννων. Όταν λέω Πρόννων δεν έχει την έννοια ότι βάζουμε σε δεύτερη μοίρα τον Ελειό, έχει την έννοια ότι πολιτιστικά και στη διαχρονική πορεία η περιοχή χαρακτηριζόταν ως Πρόννοι.

Αυτό το συνέδριο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και προτείνεται από την επιτροπή προς το Συμβούλιο σας το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2005. Θα έχει τριήμερη διάρκεια από άποψη επιστημονικού χρόνου και μία τέταρτη ημέρα όπου θα είναι τα προκαταρτικά. Θα κινηθεί φυσικά σε αυστηρά επιστημονικά επίπεδα. Για την πραγματοποίησή του προτείνεται ο ορισμός μιας οργανωτικής επιτροπής όπου θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα συγκροτηθεί όμως από επιστήμονες που δρουν και εργάζονται στο Δήμο μας, επικουρούμενη στο έργο της από τη συμβουλευτική επιτροπή. Έργο αυτής της επιτροπής θα είναι η προετοιμασία του συνεδρίου στις διάφορες φάσεις του και στη συνέχεια η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.

Όταν μίλησα για επιστήμονες που δρουν και εργάζονται στο Δήμο μας εννοώ και τους δασκάλους και καθηγητές Γυμνασίου-Λυκείου.

Ο οικονομικός προϋπολογισμός του συνεδρίου οριοθετείται γύρω στα 30.000 ευρώ.

Προσκεκλημένοι αυτού του συνεδρίου θα είναι Κεφαλλονίτες επιστήμονες που μπορούνε να ασχοληθούνε και να μιλήσουνε για τον τόπο και φυσικά οι αρχαιολόγοι οι οποίοι δρουν και εργάζονται στο χώρο, οι αρχαιολόγοι που ασχοληθήκανε με το Σπήλαιο της Δράκαινας, η κ. Ρηγάκου που ασχολήθηκε με τις Βυζαντινές Εκκλησίες της περιοχής μας, ο κ. Σωτηρίου που ανασκάπτει και κινείται και οι όποιοι άλλοι θα κινηθούν στο χώρο,   θα είναι από τους συνέδρους οι οποίοι θα πάρουν μέρος. Χώροι που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο είναι φυσικά το πάρα πολύ καλό Πνευματικό Κέντρο του Πόρου αλλά και στη Σκάλα και στα Χιονάτα στο Σχολείο, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η περιοχή από την άποψη των συνεδριάσεων  για τις τρεις μέρες των συνεδριάσεων που θα είναι Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, την Πέμπτη θα είναι η έναρξη αυτού του συνεδρίου, όπως προείπα αυτές οι ημέρες θα είναι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2005.

Προτίθεμαι και προτείνω την υποψηφιότητά μου για την επιστημονική προεδρία του Συνεδρίου.  Ως κύριος ομιλητής του Συνεδρίου, θα παρουσιάσω τη διαχρονική πορεία του τόπου στα επίπεδα των γραμμάτων, της ιστορίας και της λαογραφίας.

Η συγκρότηση αυτής της οργανωτικής επιτροπής είναι το πρώτο ζητούμενο, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με τους Συμβούλους θα πρέπει να αναζητήσουν  τους ανθρώπους που θα είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν υπηρεσίες. Αυτή η οργανωτική επιτροπή θα πρέπει να συγκροτηθεί ταχύτατα γιατί ταχύτατα θα πρέπει να προχωρήσουν και η πάρα πέρα εργασίες.

Πρέπει να αποστείλουν επιστολές σε επιστήμονες που υπολογίζουμε ότι μπορούνε να καλύψουνε τα αντικείμενα για τα οποία μιλήσαμε, γενικώς την αλληλογραφία που σχετίζεται με το συνέδριο, πως θα πρέπει να είναι η δομή των εργασιών τους, θα τους ενημερώσουμε  δεσμεύοντάς τους σε συγκεκριμένα περιθώρια και που σε συνεργασία με τη συμβουλευτική επιτροπή θα κάνει αποδεκτές τις εργασίες αυτές που θα είναι σοβαρές και  εχέγγυες. 

Και κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του καθηγητή κ. Πεντόγαλου

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ 

Την πραγματοποίηση συνεδρίου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου του έτους 2005 με τίτλο: Συνέδριο για τα γράμματα, την ιστορία και τη λαογραφία των Πρόννων, του Δήμου Ελειού-Πρόννων.

Συγκροτεί οργανωτική επιτροπή όπου θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και θα συγκροτηθεί  από επιστήμονες που δρουν και εργάζονται στο Δήμο μας, επικουρούμενη στο έργο της από τη συμβουλευτική επιτροπή. Έργο αυτής της επιτροπής θα είναι η προετοιμασία του συνεδρίου στις διάφορες φάσεις του και στη συνέχεια η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου.

 Η επιστημονική Προεδρία του συνεδρίου ανατίθεται στον καθηγητή κ. Πεντόγαλο Γεράσιμο.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί  στον Πόρο,  στη Σκάλα και  στα Χιονάτα έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η περιοχή από την άποψη των συνεδριάσεων.

Αυτή η απόφαση έλαβε αυξ. αριθ.  59/2004. Πάστρα 11-6-2004.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Copyright © 2004, Δήμος Ελειού-Πρόννων