56η Απόφαση 2004, Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ελειού - Πρόννων

Aπόσπασμα από τα πρακτικά της 10ης συνεδρίασης της 10ης   Ιουνίου  2004.

Αριθ. Απόφασης 56/2004
Περίληψη
:
Περί εγκρίσεως κανονισμού Άρδευσης

Στην Πάστρα και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 10η Ιουνίου του έτους 2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 μ.μ. ήλθε σε  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ελειού-Πρόννων μετά από την 2602/3-6-2004 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που επιδόθηκε σε καθένα από τους συμβούλους  σύμφωνα με τα άρθρα 108,109,110  του Δ.Κ.Κ., Π.Δ.410/95. Και αφού  διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 15 μελών ευρέθηκαν   παρόντα  10 ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ      ΑΠΟΝΤΕΣ
   
1. Γαβριελάτος Ιωάννης 1. Γαβριελάτος Αργύριος
2. Λευκαδίτης Μιχαήλ 2. Κουρκουμέλης Ελευθέριος
3. Γιαννάκης Αριστείδης 3.  Μανέντης Σπυρίδων
4. Σιμωτάς Παναγής 4. Τσιμάρας Άγγελος
5. Σιμωτάς Νικόλαος 5. Κρητικός Γεράσιμος
6. Σολωμός Σπυρονικόλαος   
7. Τραυλός Σταύρος  
8. Χιόνης Ανδρέας  
9. Ζαπάντης Ανδρέας   
10. Σταθάτος Γεράσιμος  

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος  Ελειού-Πρόννων κ.Μεταξάς - Αγγελετάτος Γεράσιμος. 

Καθώς και ο Πάρεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρκόπουλου Παντελειός Γεράσιμος. 

Ο Δήμαρχος εισηγούμενος το 1ο    θέμα εκτός  ημερήσιας διάταξης ζήτησε από το Συμβούλιο αν δέχεται να συζητηθεί ο κανονισμός άρδευσης του αρδευτικού συστήματος των λιμνοδεξαμενών  L1  και L2 για τα Δημοτικά Διαμερίσματα Πόρου και Αγίας Ειρήνης. Tο Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα. Aκολούθως  o Δήμαρχος: 

Έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου πρότυπο κανονισμού άρδευσης και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί επ΄αυτού. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ 

Καταρτίζει τον κανονισμό αρδεύσεως  λιμνοδεξαμενών L1  και L2 Αγίας Ειρήνης ως ακολούθως: 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ  ΑΡΔΕΥΣΕΩΣ ΥΔΡΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΩΝ L1 & L2 ΑΓΙΑΣ  ΕΙΡΗΝΗΣ 

Άρθρο1
Ο παρών κανονισμός αρδεύσεως αφορά την άρδευση των κτημάτων των δημοτικών διαμερισμάτων Πόρου και Αγίας Ειρήνης των εξυπηρετουμένων από το αρδευτικό δίκτυο των λιμνοδεξαμενών L1 και
L2.
 

Άρθρο2
Για την άρδευση των παραπάνω κτημάτων θα χρησιμοποιούνται τα νερά των λιμνοδεξαμενών 
L1 και L2 σύμφωνα με τις αποφάσεις καθορισμού χρήσεως των νερών.
 

Άρθρο 3
Ο χρόνος και η λήξη της αρδευτικής περιόδου θα καθορίζεται με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου η οποία θα λαμβάνεται τουλάχιστον πριν από δέκα πέντε (15) ημέρες και θα γνωστοποιείται δια τοιχοκολλήσεως στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου.

Άρθρο 4
Εφ’ όσον το χρησιμοποιούμενο νερό είναι επαρκές διατίθεται για την άρδευση των κτημάτων κάθε φορά που οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές επιζητήσουν τούτο  πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

Άρθρο 5
Εφ’ όσον υπάρχει επάρκεια και ευχέρεια δύναται επίσης να χορηγείται  νερό και εις τους μη δηλώσαντες καλλιεργητές κατόπιν αδεία της υπηρεσίας ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου. 

Άρθρο 6
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζεται για κάθε αρδευτική περίοδο με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, ο αριθμός του αναγκαίου προσωπικού για την σωστή λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, την λειτουργία των αντλιοστασίων και την  σωστή συντήρηση   των λιμνοδεξαμενών. Επίσης με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου θα καθορίζεται κάθε πρόσληψη  έκτακτου προσωπικού εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο όπως επίσης η διάρκεια της θητείας τους και η αμοιβή τους. 

Άρθρο 7
Οι δαπάνες που απαιτούνται για την σωστή λειτουργία και συντήρηση των έργων άρδευσης επιβάλλονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και βαρύνουν όλους τους ωφελούμενους χρήστες.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθορίζονται:

  1. Πάγια τέλη άρδευσης
  2. Αντίτιμο χρήσεως αρδευτικού ύδατος

Η σχετική απόφαση περί καθορισμού τελών άρδευσης του Δημοτικού Συμβουλίου γνωστοποιείται δια τοιχοκολλήσεως στους πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου. 

Άρθρο 8
Το κόστος της λειτουργίας, συντήρησης και διαχείρισης  του αρδευτικού συστήματος το αναλαμβάνει ο Δήμος Ελειού-Πρόννων με την υπηρεσία Υδρεύσεως- Αρδεύσεως που διαθέτει. 

Άρθρο9
Η χρήση του νερού θα είναι σε ελεύθερη ζήτηση και θα χορηγείται μέσω υδρομετρητών   

Άρθρο10
Για όσους οφείλουν πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Δήμο από τέλη άρδευσης, ο Δήμος δύναται να διακόπτει την παροχή νερού σύμφωνα με το άρθρο 8 του από 13-9-1959 Β.Δ « Περί Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων».

Μετά την λήξη της προθεσμίας για την καταβολή των τελών άρδευσης επιβάλλεται πρόσθετο τέλος σύμφωνα με την εκάστοτε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άρθρο 11
Έκαστος υδρολήπτης υποχρεούται όπως :

  1. Να συμμορφούται  με τον παρόντα κανονισμό και ειδικότερα με τα άρθρα 3 και 4 όπως επίσης και με τις υποδείξεις και συστάσεις των υδρονομέων και του προσωπικού εποπτείας της υπηρεσίας άρδευσης του Δήμου.
  2. Να  λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προς πρόσληψη ζημιών λόγω υπερχειλίσεως ή διηθήσεως του νερού στα παρακείμενα κτήματα και αγροτικούς δρόμους
  3. Να συνδράμει τους υδρονομείς για την στεγανοποίηση των πάσης φύσεως διαρροών.
  4. Να διατηρεί καθαρούς τους κοινόχρηστους χώρους για την ελεύθερη κυκλοφορία των υδρονομέων.           

Άρθρο 12
Απαγορεύεται χωρίς την έγκριση του Δήμου και εντός της περιοχής της δικαιοδοσίας του η εκτέλεσης κάθε έργου που δύναται να διαταράξει την ομαλή ροή του νερού ή να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο δίκτυο άρδευσης, όπως επίσης η καλλιέργεια των πρανών των λιμνοδεξαμενών και η ελεύθερη βοσκή έπ’ αυτών.

Οι παραβάτες διώκονται και τιμωρούνται κατά τις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.Δ 3881/ 58.

Άρθρο 13
Οι υδρονομείς υποχρεούνται όπως μη επιτρέπουν την άρδευση των κτημάτων σε όσους δεν έχουν καταγραφεί στους σχετικούς πίνακες  και σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα άρθρα του παρόντος κανονισμού.

Επίσης οι υδρονομείς απαγορεύεται να ασχολούνται κατά την ώρα της υπηρεσίας τους σε κάθε εργασία ξένη προς τα καθήκοντά τους.

Άρθρο 14
Για κάθε παράπονο κατά των υδρονομέων σε ότι αφορά τον κανονισμό αρδεύσεως οι ενδιαφερόμενοι αναφέρονται εντός το πολύ δύο ημερών στα αρμόδια όργανα του Δήμου.

Άρθρο 15
Όποιος κατά την εφαρμογή του προγράμματος αρδεύσεως υποστεί ζημία λόγω κακής λειτουργίας του αρδευτικού έργου δύναται το πολύ εντός τριών ημερών να προσφύγει στον Δήμο για την λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων. 

Άρθρο16
Για κάθε θέμα που έχει σχέση με την άρδευση των κτημάτων και δεν διαλαμβάνεται στα άρθρα του παρόντος κανονισμού ρυθμίζεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Άρθρο 17
Για τους μη συμμορφούμενους με τα άρθρα του παρόντος κανονισμού και τις σχετικές για την άρδευση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εφαρμόζεται εναντίον τους το Ν.Δ 3030/ 54 «Περί Αγροφυλακής» σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν.Δ 3881/58 «περί Εργων Εγγείων Βελτιώσεων» και τυχόν τροποποιήσεών του.

Άρθρο 18
Κάθε πολίτης που έχει έννομο δύναται να προσβάλει τον παρόντα κανονισμό ενώπιον του αρμοδίου Ειρηνοδικείου.

Άρθρο 19
Ο παρών κανονισμός αρδεύσεως αποτελούμενος από δέκα εννέα (19) άρθρα εγκρίνεται δια της υπ’ άριθ. 56/2004 Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου, καθίσταται δε οριστικός μετά από την έγκρισή του από την Περιφερειακή Διοίκηση Ιονίων νήσων και δηλοποίησή του δια τοιχοκολλήσεως στους Πίνακες ανακοινώσεων του Δήμου Ελειού- Πρόννων σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 7 του από 13- 9 –1959 Β.Δ « περί Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων»  

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζαπάντης Ανδρέας ψήφισε παρόν.   

Αυτή η απόφαση έλαβε αυξ. αριθ.  56/2004. Πάστρα 11-6-2004.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Copyright © 2004, Δήμος Ελειού-Πρόννων