109η Απόφαση 2004, Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ελειού - Πρόννων

Aπόσπασμα από τα πρακτικά της 13ης συνεδρίασης της 3ης Σεπτεμβρίου  2004.

Αριθ. Απόφασης 109/2004
Περίληψη
:
Ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Δήμο Ελειού-Πρόννων.

Στην Πάστρα και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 3η Σεπτεμβρίου του έτους 2004, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00 μ.μ. ήλθε σε  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ελειού-Πρόννων μετά από την 4308/30-8-2004 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που επιδόθηκε σε καθένα από τους συμβούλους  σύμφωνα με τα άρθρα 108,109,110  του Δ.Κ.Κ., Π.Δ.410/95.

Και αφού  διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 15 μελών ευρέθηκαν   παρόντα  9 ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ      ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Γαβριελάτος Ιωάννης 1. Τραυλός Σταύρος
2. Χιόνης Ανδρέας 2. Τσιμάρας Άγγελος
3. Σολωμός Σπυρονικόλαος  3. Μανέντης Σπυρίδων
4. Λευκαδίτης Μιχαήλ 4. Κουρκουμέλης Ελευθέριος
5. Γιαννάκης Αριστείδης 5. Γαβριελάτος Αργύριος
6. Σιμωτάς Παναγής 6. Σταθάτος Γεράσιμος
7. Σιμωτάς Νικόλαος  
8. Ζαπάντης Ανδρέας   
9. Κρητικός Γεράσιμος  

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος  Ελειού-Πρόννων κ.Μεταξάς - Αγγελετάτος Γεράσιμος.

Καθώς και ο Πάρεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρκόπουλου Παντελειός Γεράσιμος. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου εισηγούμενος το  5ο    θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ζήτησε από το Συμβούλιο αν δέχεται να ξανασυζητηθεί η ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Δήμο μας, το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα, ακολούθως ο Δήμαρχος  εξέθεσε ότι: 

 Σε συνέχεια της αριθ. 54/2003 απόφασης του Δημοτικού μας Συμβουλίου προτείνω να ξανασυζητηθεί η ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Δήμο μας  για τους παρακάτω υπαρκτούς και άκρως σοβαρούς λόγους:  

  1. Ο Δήμος μας είναι ο πλέον τουριστικά και οικιστικά αναπτυσσόμενος Δήμος του νησιού με εκατοντάδες ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις κάθε μορφής που χρίζουν προστασίας.
  2. Η απόσταση των αστικών κέντρων Πόρου, Σκάλας και Κατελειού που στερούνται πυροσβεστικής κάλυψης είναι πάνω από 40 χιλ. μακριά από το πλησιέστερο πυροσβεστικό κλιμάκιο του Αργοστολίου και πάνω από 30 χιλ. από το κλιμάκιο της Σάμης που λόγω όμως του δύσβατου των ορέων που χωρίζουν τη Σάμη από τον Πόρο καθιστούν τη μετάβαση των οχημάτων πιο χρονοβόρα έναντι του Κλιμακίου του Αργοστολίου.
  3. Η περιοχή του Δήμου Ελειού-Πρόννων είναι η πλέον πυρόπληκτη περιοχή του νησιού με συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα περιστατικά με μεγάλες καταστροφικές συνέπειες για το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Αρκετά από αυτά τα περιστατικά, κατά το παρελθόν, δυστυχώς έχουν συνοδευτεί και με απώλειες ανθρωπίνων ζωών.
  4. Ο Δήμος μας λόγω της μεγάλης συχνότητας των εμπρησμών που παρουσιάζει έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη  την διεύθυνση ανίχνευσης εγκλήματος εμπρησμών προκειμένου να εξιχνιαστούν τα συνεχόμενα και επαναλαμβανόμενα καταστροφικά για την περιοχή μας περιστατικά που έχουν φέρει σε απόγνωση τους πολίτες του δήμου μας.
  5. Ο Δήμος Ελειού-Πρόννων έχει την μεγαλύτερη τουριστική υποδομή του νησιού που ξεπερνά τα 15.000 κρεβάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία χρίζουν προστασίας σε περίπτωση κινδύνου.
  6. Ιδιαίτερα επιτακτική είναι η πυροπροστασία στο λιμάνι του Πόρου που βρίσκεται στο Δήμο μας και που καθ΄ όλο το έτος συνδέει  την Πελοπόννησο με την Κεφαλονιά στη γραμμή Πόρος-Κυλλήνη. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι έχουμε πάνω από 10 αφίξεις-αναχωρήσεις των φέρι-μπόατ με την ταυτόχρονη παρουσία και ελλιμενισμό εκατοντάδων γιοτ και τουριστικών σκαφών που δυστυχώς μέχρι σήμερα στερούνται κάθε προστασία σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.
  7. Ο Δήμος μας έχει την τύχη να είναι ο Δήμος που περιβάλει τον ελατοσκέπαστο Αίνο με το μοναδικό εθνικό δρυμό που βρίσκεται σε νησιωτική  περιοχή. Οι τεράστιοι κίνδυνοι που παρουσιάζονται κάθε χρόνο από τις συνεχείς και επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές στην περιφερειακή ζώνη του εθνικού δρυμού του Αίνου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή μας.

Τέλος για τους λόγους αυτούς και πολλούς άλλους ακόμη που έχουν να κάνουν με την  ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των ατόμων, ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση λειτουργία ενός ανεξάρτητου και δυναμικού κλιμακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μιας υπηρεσίας που καθημερινά καταδεικνύει με την παρουσία και το έργο της πόσο σημαντική είναι για την πατρίδα μας.

Καλώ λοιπόν, το συμβούλιο να ψηφίσει ξανά ομόφωνα την ίδρυση πυροσβεστικού κλιμακίου στην περιοχή μας, ενεργοποιώντας κάθε φορέα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην λήψη της συγκεκριμένης απόφασης για την ίδρυση και λειτουργία του.

Ο Δήμος από τη μεριά του θα δώσει κάθε βοήθεια που θα του ζητηθεί προκειμένου να εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η πυροσβεστική υπηρεσία στη περιοχή μας παρέχοντας αίθουσες από τα κλειστά δημοτικά σχολεία που θα μπορούσαν να κριθούν κατάλληλα για την εγκατάσταση του κλιμακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας. 

Και κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου 

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου στο Δήμο Ελειού - Πρόννων και τη στέγασή του στο χώρο του  Δημοτικού Σχολείου στην Πάστρα εκτός και αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει άλλη γνώμη. 

Η παρούσα απόφαση να  σταλεί στους αξιότιμους κ.κ.: Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκη Ευάγγελο, Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αρχιστράτηγο κ. Σμέτη Χρήστο , Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιακουμάτο Γεράσιμο, Βουλευτή Κεφαλονιάς  κ. Αλιβιζάτο Πέτρο, Βουλευτή Αθηνών και Γραμματέα Κ.Κ.Ε. κ. Παπαρήγα Αλέκα, Βουλευτή Αθηνών κ. Λοβέρδο Ανδρέα, Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Μοσχονά Άγγελο, Νομάρχη Κεφαλονιάς κ. Διονύση Λευκαδίτη για τη λήψη σχετικής απόφασης από το Νομαρχιακό συμβούλιο, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νομού Κεφαλληνίας Πύραρχο, κ. Νικόλαο Κυρίτση, Επικεφαλείς παρατάξεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου – Νομαρχιακούς Συμβούλους της Περιοχής μας.

Αυτή η απόφαση έλαβε αυξ. αριθ.  109/2004. Πάστρα 3-9-2004.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ


Copyright © 2004, Δήμος Ελειού-Πρόννων