2η Απόφαση 2006, Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ελειού - Πρόννων

Από τα πρακτικά της 1ης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελειού-Πρόννων  της 20ης   Ιανουαρίου 2006.

Αριθ. Απόφασης 2/2006

Περίληψη
:
Πρόγραμμα Νatura Κατελειού.     

Στην Πάστρα και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα την 20η Ιανουαρίου του έτους 2006, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 17:00  ήλθε σε  συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ελειού-Πρόννων μετά από την 209/16-1-2006 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που επιδόθηκε σε καθένα από τους συμβούλους  σύμφωνα με τα άρθρα 108,109,110  του Δ.Κ.Κ., Π.Δ.410/95.

Και αφού  διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 15 μελών ευρέθηκαν   παρόντα  11 ήτοι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ      ΑΠΟΝΤΕΣ     
1.  Σιμωτάς Παναγής 1. Τραυλός Σταύρος
2.  Γαβριελάτος Ιωάννης 2. Λευκαδίτης Μιχαήλ
3.  Σολωμός Σπυρονικόλας

3. Μανέντης Σπυρίδων

4.  Γιαννάκης Αριστείδης 4. Γαβριελάτος Αργύριος  
5.  Σιμωτάς Νικόλαος                         
6.  Τσιμάρας Άγγελος  
7.  Χιόνης Ανδρέας  
8.  Ζαπάντης Ανδρέας  
9.  Κρητικός Γεράσιμος  
10.Τότολος Γεράσιμος    
   

Στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης προσήλθε ο Δημοτικός Σύμβουλος Γαβριελάτος Αργύριος.                                                                                                                                                             

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Ελειού-Πρόννων Μεταξάς-Αγγελετάτος Γεράσιμος.

Καθώς και οι Πάρεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Μαρκόπουλου Παντελειός Γεράσιμος, Μαυράτων Τσιμάρας Κωνσταντίνος, Βαλεριάνου Κόμη Χριστίνα.

Ο  Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρκόπουλου κ. Παντελειός Γεράσιμος εισηγούμενος το 2ο     θέμα της ημερήσιας διάταξης εξέθεσε ότι:

Το θέμα Natura είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους κατοίκους του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαρκόπουλου αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Ελειού γιατί η παραλία του Κατελειού είναι  η βιτρίνα του Ελειού και του Δήμου μας. Η λέξη Natura σημαίνει φύση – περιβάλλον. Εμείς αγαπούμε το περιβάλλον γιατί από το περιβάλλον εξαρτιόμαστε, το περιβάλλον είναι η ζωή του ανθρώπου η συνέχεια, η αρχή και το τέλος. Στην περιοχή του Κατελειού εκβάλουν ένα ποτάμι και ένας χείμαρρος τα οποία με τις έντονες βροχοπτώσεις κουβαλούν πέτρες στην περιοχή που εκβάλουν, οι οποίες πέτρες με τους νοτιοανατολικούς ανέμους πηγαίνουν στην παραλία της Αγίας Βαρβάρας.

Στην Αγία Βαρβάρα έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες πέτρας και γουλιά μεγάλα, άμμος δεν υπάρχει σπανίζει σε μηδαμινές ποσότητες.

Έμπροσθεν από τα μαγαζιά υπάρχει ψαρολίμανο που το καλοκαίρι γίνεται οργασμός από ψαροκάϊκα επαγγελματιών και μη και από τα ενοικιαζόμενα σκάφη.

Ουδέποτε η περιοχή μας υπήρξε μέρος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta Η χελώνα για να γεννήσει τα αυγά της χρειάζεται αμμόλοφους, αμμοθήνες και παραλίες με άμμο και όχι με γουλιά.

Όποιοι μας βάλανε στο πρόγραμμα της Natura ασφαλώς δεν είναι γνώστες της περιοχής μας διότι μέρος ωοτοκίας της caretta-caretta  είναι η περιοχή Καμίνια-Ποταμάκια-Μούντα. Πράγμα που αποδεικνύεται από τις πρώτες αδειοδοτήσεις του Υπουργείου Γεωργίας σε Εγγλέζους ερευνητές για τη χελώνα και μεταγενέστερα από το Σύλλογο Κατελειού Προστασίας θαλάσσιας και χερσαίας ζωής Κατελειού, ο οποίος με έγγραφό του βοήθησε την πρώην Κοινότητα Μαρκόπουλου και εστάλη προς το ΥΠΕΧΩΔΕ το έγγραφο το οποίο ανέφερε ότι μόνο η περιοχή Καμίνια – Ποταμάκια είναι ζώνη ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα , το έγγραφο εστάλη στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στη μελετητική ομάδα από την οποία ζητούσε να αρθεί η ζώνη ωοτοκίας στην περιοχή Κατελειού.

Σε ερώτησή μας προς τον κ. Δήμαρχο να μας πει αν η περιοχή της παραλίας της Αγίας Βαρβάρας και η παραλία με τα καταστήματα είναι στην περιοχή Natura και  με αυταπόδεικτα στοιχεία εγγράφως, πήραμε την απάντηση που σας διαβάζω με αίτησή μας πάλι προς τη Νομαρχία πήραμε την κάτωθι απάντηση που σας διαβάζω.

Έχουμε και ένα χάρτη που πήραμε μέσω Fαx από τα κεντρικά του περιβάλλοντος.

Σας διαβάζω και ένα έγγραφο βεβαίωση της Νομαρχίας Κεφαλληνίας 19-11-1998, έχουμε και ένα έγγραφο επείγον Fax 4-6-2002 προς το Σύλλογο Κατελειού. Ερώτηση προς το Γραφείο περιβάλλοντος της Νομαρχίας ποιος μας έβαλε στο πρόγραμμα Natura απαντήθηκε ότι τα περισσότερα έγγραφα έχουν αποσταλεί στο Σύλλογο Κατελειού.

Με το θέμα Natura έχουμε γνωρίσει πολλά εμπόδια από το Σύλλογο Κατελειού και συγκεκριμένα με την άρνησή του όταν θέλαμε να ηλεκτροδοτήσουμε την Αγία Βαρβάρα με εθελοντική εργασία και τα υλικά να αγοραστούν με συνεισφορά των επαγγελματιών Κατελειού. Θα τοποθετούσαμε φωτιστικά  υδραργύρου σε εξάμετρες κολώνες που θα κοιτούσαν προς τα επάνω στον παραλιακό δρόμο της Αγίας Βαρβάρας.

Να βάλουμε σπαστήρα να σπάσουμε τις πέτρες στην παραλία της Αγίας Βαρβάρας όπως στον Πόρο να γίνει η παραλίας μας όμορφη καλαίσθητη ελκυστική και προσβάσιμη και να απολαμβάνουν οι λουόμενοι το μπάνιο τους χωρίς να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Το περυσινό φαινόμενο που δεν άφησαν  να πέσουν δύο φτυαριές υλικό γουλιά από τα υπάρχοντα στο ποτάμι και να μην περνούν τα αμάξιά μας προς την παραλία της Αγίας Βαρβάρας ήταν απαράδεκτο.

Ολόκληρος ο Ελειός διαμαρτυρήθηκε έντονα οι συνδημότες μας και εμείς το είπαμε και το ξαναείπαμε στη Δημοτική Αρχή αλλά δεν έγινε τίποτα.

Δύο αμαξιές χαλίκι  έφερε ο Δήμος μας για να το στρώσει στον παραλιακό δρόμο από το περίπτερο 150 μέτρα  προς το Δημοτικό Κατάστημα και ο Σύλλογος Κατελειού μας έκανε ασφαλιστικά μέτρα και κέρδισαν το δικαστήριο γιατί η περιοχή είναι φυσικού κάλους Natura 2000 και μέρος ωοτοκίας θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.

Κατεβάσαμε πέτρες τέτοια εποχή πέρυσι στο Λειχίδι με το μηχάνημα του Δήμου αμέσως ειδοποιήθηκαν οι υπηρεσίες και τα αποτελέσματα γνωστά, μας σταμάτησαν.

Περιπατητικό μονοπάτι Αγίας Βαρβάρας-Καμινίων απόφαση Τοπικού Μαρκόπουλου και Τοπικού Σκάλας ανεκτέλεστες κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των τουριστών, ένας εγγλέζος έσπασε το πόδι του.

Εμπόδιο καταγγελία για το αλιευτικό καταφύγιο Κατελειού ενός έργου μεγίστης σημασίας για τον τόπο μας έκαναν καταγγελία για να γίνει ειδική περιβαλλοντική μελέτη προδιαγραφών Natura και το έργο καθυστέρησε αφάνταστα και κινδυνεύει να χαθεί ένα έργο 1,5 δις, ένα έργο ανάπλασης της περιοχής μας που θα είχε δημοπρατηθεί.  Εμπόδιο και σε αυτό το μεγάλο έργο!

Τα φύκια τα παίρνει η Compost Hellas  ως κύριο προϊόν της επεξεργασίας της.

Οι πέτρες παραμένουν και απαγορεύεται να πειραχτούν κινδυνεύοντας να τραυματιστούν οι λουόμενοι ενώ τα φύκια απομακρύνονται, αυτή είναι η τραγελαφικότητα της παραλίας της Αγίας Βαρβάρας.

Θέλετε να μείνει το φυσικό περιβάλλον όπως είναι φύκια και πέτρες μαζί ανεπηρέαστο εκεί θα μας βρείτε σύμφωνους, όχι να παίρνουμε τα φύκια και να αφήνουμε τις πέτρες. Εκεί δεν αλλοιώνεται το φυσικό περιβάλλον;

Η περιοχή μας είναι προτεινόμενη περιοχή κοινοτικής σημασίας Νatura 2000, ήρθε η ώρα κύριοι να αποφασίσουμε για το μέλλον του τόπου μας σοβαρά  και ας αναβάλουμε τις ευθύνες μας.

Το Τοπικό Συμβούλιο Μαρκόπουλου με την αριθ. 4/2005 απόφασή του αποφάσισε ομόφωνα  να βγει η περιοχή του Κατελειού από το πρόγραμμα    Νatura 2000.

Και κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του Προέδρου

 

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Να εξαιρεθεί η περιοχή από Λειχίδι έως Αγία Βαρβάρα  από προτεινόμενη στο πρόγραμμα Νatura 2000 και να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν στην περιοχή ως τόπου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta-caretta.

Οι κάτοικοι να πάρουν την προστασία της  περιοχής στα χέρια τους οργανώνοντας σύλλογο προστασίας της περιοχής ο οποίος θα αποτελείται από ντόπιους κατοίκους και όχι από ξένους.

Την απόφαση αυτή ψήφισε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μαρκόπουλου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.14 και το άρθρο 8 παρ.13 του Δ.Κ.Κ. Ν.2539/1997.

Αυτή η απόφαση έλαβε αυξ. αριθ. 2/2006.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ                          ΤΑ ΜΕΛΗ

                     Τ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ                                             Τ. ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Πιστό αντίγραφο.

Πάστρα 23-1-2006.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟY 

ΣΙΜΩΤΑΣ ΠΑΝΑΓΗΣ


Copyright © 2006, Δήμος Ελειού-Πρόννων